Nogal brunatny
piątek, 16 marca 2012 00:00

Nogal brunatny (Alectura lathami) - gatunek ptaka z rodziny nogali (Megapodiidae). Jest jedynym przedstawicielem monotypowego rodzaju Alectura.

 

Nogal brunatny

Nogal brunatny żyje we wschodniej Australii. Ptak ten zamieszkuje lasy deszczowe oraz gęste zakrzewienia.



Nogal brunatny jest upierzony na wierzchu ciała czekoladowobrunatne, od spodu na jasnobrązowo w szare prążki, dziób ma szary, a natomiast nogi są brązowe. Na czerwonawej szyi ptak ten posiada zgrubienie skórne. Nogal brunatny charakteryzuje się bardzo silnymi nogami oraz stopami.
Nogal brunatny odżywia się owadami i ich larwami, bezkręgowcami, nasionami, jagodami oraz owocami.

Systematyka Nogal brunatny:
Domena: eukarionty
Królestwo: zwierzęta
Typ: strunowce
Podtyp: kręgowce
Gromada: ptaki
Podgromada: Neornithes
Nadrząd: neognatyczne
Rząd: grzebiące
Rodzina: nogale

Nazwa łacińska Alectura lathami - Nogal brunatny